”Psykisk ohälsa ska inte vara skittrist”

Egen kunskap om vad psykisk ohälsa är, hur svåra livshändelser känns och hur man kan hitta vägar vidare – det tycks fungera förebyggande mot självmordsförsök och allvarliga självmordstankar, var en nyhet jag rapporterade om i fredags. I dag är min SvD-intervju med 23-årige Charlie Eriksson som räddades efter att ha svalt alldeles för många tabletter den mest delade på SvD.se. Charlie tvångsvårdades och fick hjälp på olika psykiatriska kliniker.

Sedan dess sprider han kunskap om psykisk ohälsa genom sin sajt aldrigensam.com som riktar sig direkt till unga. Och han har lyckats nå fram, kanske för sin inställning – ”psykisk ohälsa ska inte vara skittrist”. Bara det att sajten finns har räddat livet på många som kanske egentligen varit i samma situation som Charlie: Han ville inte alls ta livet av sig, utan stod bara inte ut med sin panikångest.

Läs intervjun i SvD Kultur här.

psykisk ohälsa
Charlie Eriksson, 23, som driver informationsprojektet aldrigensam.com

Under sin sjukskrivning sökte Charlie Eriksson förgäves en samlad information om unga som mår dåligt och insåg att han fick skapa en sådan hemsida själv. På ett år har hemsidan aldrigensam.com haft över en miljon besök och över 15 000 gillar hans Facebooksida. I korthet gjorde Charlie på egen hand något som liknade det som den europeiska forskningsstudien kommit fram till är så verksamt mot självmordsförsök: Skaffade sig kunskap om vad psykiska ohälsa innebär (panikångest i hans fall) och hur den känns i kroppen. Hur hans egen livssituation såg ut och vad starka känslor gör med en ung människa. Att vägen vidare också handlar om att våga prata om psykisk ohälsa. Charlie ville inte ta livet av sig, någonsin. I intervjun berättar han om hur han nått ut till människor i sin egen ålder – allt fler är killar – och redan räddat livet på många som hittade till hans hemsida innan de satte sina mörka självmordstankar i verket.

Att inte stå ut, att inte veta hur man kommer vidare, att inte se någon annan utväg än självmord – så kan det vara för hälften av de unga som dör för egen hand, berättar Danuta Wasserman, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet med inriktning på suicidprevention. Hon har lett den europeiska studien som visar på goda resultat för att förebygga självmordsförsök bland unga – om man inriktar sig på att ge dem själva makten över sin psykiska hälsa.  Danuta Wasserman ska få utforma en svensk variant av den nu testade metoden. Stockholms läns landsting har fått en halv miljon kronor för att införa metoden på högstadieskolorna i länet.

Läs mitt blogginlägg om forskningsstudien.

Fler SvD-artiklar av Agneta Lagercrantz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *