Rabarbersorbet

Mitt nya rabarberrecept för i år, förutom  Frisk rabarberglass, är en i dubbel bemärkelse lätt sorbet. Så  här gör man:

  • 400 g rabarber
  • Sockerlag på 1 dl vatten och ½ dl socker
  • 40 g minimarshmallows
  • 3 äggvitor
  • ½ dl florsocker

Koka rabarbern direkt i sockerlagen så den blir mjuk och kan mixas. Jag experimenterade med minimarshmallows istället för glukos och lät dem smälta med i sockerlagen.

Låt moset kallna och ställ det en stund i frysen.

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt ½ dl florsocker på slutet.  Vänd ned marängsmeten i rabarberkrämen och låt den stå i frysen igen. Nedfrysningen i glassmaskin var inte lika effektiv som med gräddglassen, så jag tror det går lika bra att få rätt konsistens genom att själv röra om medan sorbeten stelnar.

Jag hällde de båda olika rabarberglassarna i tomma Sia-glassbunkar. Vanilj stod det på bägge. Det var inte så smart eftersom jag inte hade märkt dem, men så upptäckte jag att det gick att känna skillnad på innehållet bara genom att hålla dem i handen. Sorbeten väger nästan ingenting. Lätt efterrätt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.