Fransk rabarbermarmelad – en klassiker

Det här receptet på fransk rabarbermarmelad hittade jag som nyskild i en kokbok hos mina föräldrar. Där hittade jag också ett alldeles bortglömt rabarberstånd som bara behövde befrias från fjolårsgräset för att ta fart och förse oss med kilovis med stjälkar.

Receptet heter ”Ruts marmelad” i kokboken Skördepraktikan från 1992 men följer egentligen ett känt, klassiskt recept för fransk rabarbermarmelad. Lika mycket rabarber som socker, och så en klick smör på slutet. Med åren har jag dock börjat ändra i det. Det är risk för att sockret tar över rabarbersmaken. Och så behöver man ha litet känsla för konsistens för att den här marmeladen ska lyckas.

  • 1 kg finskuren rabarber
  • 1 kg rörsocker eller annat socker som är mildare i sötman
  • 30-40 g smör

Låt rabarbern safta sig med sockret över natten.
Sila av lagen i en kastrull och reducera tills den känns simmig. Ha koll!

Fransk rabarbermarmelad
Fransk rabarbermarmelad blir söt, syrlig och len på en gång.

Koka inte så hårt och så länge att sockret bränns. Det har jag gjort. Den bismaken förstör allt.
Jag tycker också man ska se upp med hur mycket man vill koka ihop lagen eftersom marmeladen kan bli alldeles för hård, nästan som kola, om det går för långt. Tillsätt rabarberbitarna och låt dem koka med en bra stund, tills de flesta börjat sjunka i massan.

Fastän jag har kokat min franska rabarbermarmelad i över 20 år händer det ofta att jag blir missnöjd med konsistensen. Tips: Låt inte lagen bli alltför simmig innan rabarberbitarna ska i. Och laborera litet med det sista – att tillsätta en ganska rejäl klick smör.
Dags att hälla upp i rengjorda burkar. På med locken direkt. Råkar man sitta med nåt nära köket är det ett härligt ljud att höra dem klicka när marmeladen kallnar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *