Ett mycket tummat exemplar av Icas Buffé har hängt med mig från en stor våning i stan, till den lilla lägenheten jag flyttade till då jag skilde mig andra gången, och sen till sommarhuset. Den är från våren 2004 då min dotter och min bonusson tog studenten i sagda stora våning på Kungsholmen i Stockholm.
Jag tror jag gjorde sex kakor med rabarber från trädgårdslandet till deras mottagning. Sedan dess har jag säkert gjort 6×60. Folk frågar alltid efter receptet.
Jag har förbättrat, tycker jag själv, Buffés variant. En oslagbar kombination av rabarber och mandel/bittermandel, inte mandelmassa som många tror. Litet glass eller vispgrädde till är bäst, men inte nödvändigt.

Majas och Niclas kaka
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl, eller byt ut en ½ dl mot grahamsmjöl
- 2 msk socker
- 1 äggula
Blanda smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt äggulan och spara äggvitan i skålen du ska använda för smeten. Knåda ihop pajdegen och klä en springform. Låt vila i kylen 30 minuter.
Smet
- 1 dl sötmandel
- 4 bittermandlar (denna proportion har jag fördubblat, bara så du vet)
- 2 dl crème fraîche, går lika bra med 15 % som 34 %
- 2 ägg
- 1 äggvita (från pajdegsägget)
- 2 dl socker
- ½ dl vetemjöl
Mal sötmandel och bittermandel, och se till att bittermandeln inte går igenom kvarnen utan att finfördelas. Inte roligt att sätta tänderna större bitar…
Blanda alla ingredienser till en smet.
Vänd 300 gram skuren rabarber i 1,5 msk potatismjöl (här har jag ökat från 200 gram rabarber resp 1 msk potatismjöl) och lägg den i botten av pajen. Häll på smeten. Grädda i 200 graders ugn i 30-35 minuter.