Mindfulness – nya svenska dokumentärer

Just nu går två svenska dokumentärfilmer, Mindfulness – den medvetna närvaron och Mindfulness – djupare in i närvarons kraft på TV4 Play Premium (betaltjänst) om hur hjärnan påverkas av stillhetsövningar och meditation. Filmaren Tommy Gärdh intervjuar också mig vid ett par tillfällen i nummer två.

Men det är inte det viktiga – utan om du är nyfiken på mer om forskningen och mer om det som pågår i Sverige. Då kan du läsa några artiklar jag skrivit för Idagsidan som jag länkar till här nedan. Jag har intervjuat flera av dem som figurerar eller nämns i dokumentärerna – bland annat Chade-Meng Tan på Google, som skapat mindfulnesskursen Search Inside Yourself. Kommer snart som artikel här på sidan!

Just nu kan man också se en två timmar lång webcast producerad av10-happier organisationen Mindful, där nyhetsankaret Dan Harris – en av de senaste amerikanska förespråkarna för mindfulness genom sin bok ”10% Happier” – samtalar med neurovetaren Richard Davidson. Davidson är en av pionjärerna när det gäller hjärnforskning och meditation i USA och chef för Center for Investigating Healthy Minds vid universitetet i Wisconsin. Hans bok om nya sätt att se på grundläggande personlighetsdrag finns på svenska – Hjärnans emotionella liv.

Nyligen skrev jag också om mindfulness på jobbet – se  mitt blogginlägg ”Kan mindfulness bli kosmetika?”

Här nedan kan du läsa artikelserien Meditation från Idagsidan. Rubrik-länkarna går direkt till SvD:s webb.

”Inre värld lika viktig som den yttre”
Att medvetet stilla sig är en uråldrig metod för självinsikt och fördjupad livsvisdom. I dag förs meditationen samman med neurovetenskapen av liknande skäl – för ökad kunskap om våra mentala förmågor. Kunskapen om hur meditation och mindfulness påverkar hjärnan har blivit ett mycket snabbt växande forskningsområde i USA. En intervju med Arthur Zajonc, chef för Mind & Life Institute i Colorado.

Så påverkas hjärnan när du mediterar
Den som mediterar regelbundet kan lägga märke till flera olika tillstånd – från vaket till drömlikt. Dessa kan också mätas i hjärnvågorna. Anna Bornstein, journalist och författare med nära fyrtio års erfarenhet av stillhetstekniker, berättar om meditationens olika stadier.

”Större närvaro viktig fråga i vården”
Stress minskar förmågan till närvaro och försämrar mötet med andra människor. Därför brukar läkaren Nils Joneborg själv meditera – och använda mindfulness i behandlingen av sina stressade patienter. ”Många har tappat kontakten med hur det känns inuti”, säger han.

Mindfulness på skolschemat
Det är betoningen på stimulans utifrån som gör dagens unga så stressade, tror Yvonne Terjestam som sett elever bli hjälpta av stillhetsövningar. ” När jag har svårt att fokusera försöker jag bli närvarande i nuet”, säger Magdalena, 16, som fick en kurs i Franska skolan i Stockholm.

Rökrum blev stillhetsrum
Anne Marie Brodén (M) fick igenom sin motion om ett stillhetsrum i Sveriges riksdag – kunde Hammarskjöld i FN så kan väl vi, resonerade hon. Gamla rökrummet på Helgeandsholmen heter nu Templum. Med meditationsgrupp varje onsdag.

Forskare mediterar för kreativitet
Att växla mellan fokus och öppenhet är en meditationsteknik som anses vara vägen till ökad kreativitet. Läkaren och forskaren Walter Osika använder metoden i grupp när han vill komma vidare med en forskningsfråga. ”Ibland kan vi nå outnyttjade inre resurser”, berättar han.

Vänder sig inåt för att nå ut
Martha Thernsjö och Anders Tivell är djupt engagerade i miljörörelsen – genom meditation och att leva nära naturen. ”Den utmaning vi står inför både i klimatfrågan och världsfattigdomen handlar om att stärka de inre värderingarna”, säger de.

Alla kan lära sig att meditera
Psykologen Christina Andersson som mediterat sedan tonåren råder nybörjare att se meditation som ett sätt att då och då fråga sig själv: Hur känns det? Vad händer där inne?

 

En reaktion på ”Mindfulness – nya svenska dokumentärer”

  1. Jag har sett dessa dokumentärer och de var väldigt intressanta, själv har jag också praktiserat mindfulness, i början var det via vården jag kom i kontakt med det efter utmattningssyndrom hos http://www.stressmottagningen.nu/. Där väcktes mitt intresse, därefter började jag ladda ned gratis ljudfiler jag hittade på http://www.mindfulnessgruppen.se och ska nu snart bli instruktör, från ett tidigare liv i stress och rädsla lever jag nu med nyfikenhet och frid. Kan verkligen rekommendera mindfulness!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *