Lär dig självmedkänsla!

Vill du lära dig mer om självmedkänsla? Eller bli lärare själv? Nu har de varit i Sverige nästan allihop, de stora världsnamnen inom undervisningen Mindful Self-compassion. Kursen blev på bara några år en sådan succé i många länder att lärarna knappt har räckt till.
DSCF2690
Christopher Germer och Christine Brähler på Vårdnäs stiftsgård, oktober 2015

Men nu … I oktober 2015 gavs MSC steg 1 intensiv på en kursgård utanför Linköping. Våren därpå gavs  MSC steg 2 lärarutbildning med Steven Hickman, Michelle Becker och Christine Brähler på Fårö.

Jag har intervjuat alla. Klicka vidare här nedan om du vill veta mer om lärarna!

Chris-Germer-3
Christopher Germer: ”Jag upptäckte vilket motgift självmedkänsla var mot skammen i mitt eget liv”

Christopher Germer är klinisk psykolog, mindfulnessinstruktör och författare. När jag intervjuade  honom på en konferens i USA förra våren berättade han hur hans fobi för att prata inför folk hade runnit av honom sedan han ägnat sig åt loving kindness-meditation, att meditera på temat kärlek och vänlighet till sig själv.

Kristin-Neff
Kristin Neff: ”Jag var vänlig mot mig själv istället för att driva på mig, och märkte hur oerhört skönt det kändes”

Kort därefter träffade han Kristin Neff, amerikansk professor i psykologi som lagt grunden till den forskning som nu lockar allt fler att undersöka vad självmedkänsla gör med oss och varför. Tillsammans skapade de kursen Mindful Self-compassion. Kristin Neff upptäckte självmedkänsla under en jobbig tid i livet då hon krävde av sig själv att vara lika produktiv som vanligt fastän hon låg i skilsmässa. Läs min intervju med henne här.

DSCF1882
Michelle Beckman, Steven Hickman: ”Sociala medier blir en arena där det är lätt att inbilla sig att alla andra lever perfekta liv och det bara är jag som kämpar”

Våren 2015 genomfördes den första Steg 1 intensiv i Sverige med Steven Hickman och Michelle Becker, också pionjärer inom Mindful Self-compassion i USA. Jag fick träffa dem efter kursveckan utanför Åre i mars – intervjun finns här. På steg 2-utbildningen till lärare i MSC, som ges på Fårö i juni 2016, är de återigen kursledare tillsammans med Christine Brähler.

DSCF2661
Christine Brähler upptäckte en inre skatt: ”Om ilska, som är så hård, kan bli mött av medkänsla, som är så mjukt, kan man lära sig något värdefullt.”

Christine Brähler var den första europé som utbildades till MSC-lärare och har funnits med i ledningen för Mindful Self-compassion-utbildningen sedan starten 2010.  Efter psykologistudier och disputation i Storbritannien, där hon också studerade Compassionfokuserad terapi och tibetansk buddhism, har hon återvänt till sitt hemland Tyskland. Hennes väg till självmedkänsla gick genom en period av empatitrötthet, då hon blev hjälpt av buddhistisk undervisning om att ge sig själv kärleksfull vänlighet för att orka ge andra stöd i deras lidande. I oktober 2015 var hon i Sverige och gav kursen Steg 1 intensiv. Jag deltog hela veckan och fick intervjua henne en kväll på kursgården. Du kan läsa intervjun här.

camilla3
Camilla Sköld, PhD, MSC-lärare och mindfulness-instruktör

Assisterande lärare i Sverige är PhD Camilla Sköld, Center for Mindfulness Sweden, och psykosyntesterapeut Rebecka Bobst. Bägge ger återkommande helgkurser i självmedkänsla samt Mindful Self-compassion steg 1 som 8-veckorskurs.

3 reaktioner på ”Lär dig självmedkänsla!”

 1. Jag har läst in bok och tyckte den var bra! Jag är intresserad av kurser (och nyheter) i självmedkänsla, ska gå 8 veckors kursen i Lund i vår och vill senare gå lärarträningen. Och ska troligen även gå Paul Gilberts kurs i svensk tappning, honom nämner du inte så mkt här (men i din bok)… jag tycker att hans teori med tre cirklar är väldigt användbar (är psykodynamisk terapeut så relationen t anknytning funkar även för mig).

  Vänligen,
  Anna

 2. Hej Anna, tack för att du påpekade detta! Gilberts pedagogiska tre cirklar och hans Compassionfokuserad terapi ska så klart nämnas här! Lycka till i Lund och på KI-kursen. Agneta

 3. hi halvsyster,
  Super snygg webbsida. Bra gjort.
  Var i sverige förra veckan och gick igenom grejor i min mors lägenhet i Uppsala.
  Det har varit den plats som jag förvarat mina saker, har ju flyttat runt lite grann.
  Hittade brev från dig när du var i klostret i Belgien. (det hade du säkert nästan glömt bort)
  Lunchade med din (gamle) bror och vi smet sen snabbt upp till Barbro och hejade, det blev uppskattat även om det bara var 10 minuter.
  Förresten kan jag gratulera dig till 60 år. Rätt ok va?
  Ha en skön helg och ett lyckat 2017.
  Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *