THE SJÄLVMEDKÄNSLA SHOW – skjuts upp

Självmedkänsla i ett helt nytt format – The Show! Men nu får vi skjuta upp planerna på föreställningar med föredrag, ppp-bilder, Agnetas sångtexter och Peder på piano i en timmes skön blandning. Urpremiären blev succé, ”Härlig kväll med viktigt tema”, ”Så bra”, ”Kluriga texter”. Så visst kommer vi att göra om det – men först efter sommaren 2020. Välkomna då!

the-sjalvmedkansla-show
The Självmedkänsla Show skjuts upp. Peder Hofmann vid pianot, Agneta Lagercrantz vid mikrofonen. Foto: Måns Tengnér

Hoppas du vill fortsätta att få mina nyhetsbrev

Hej,
Just nu får du säkert många mejl om att EU:s Dataskyddsförordning (GDPR) kommer att träda i kraft den 25 maj 2018. Jag som lagrar en adresslista måste informera om de personuppgifter jag behandlar för att kunna göra mina utskick. GDPR är till för att skydda din integritet och därför undrar jag om du vill stå kvar på min adresslista? Annars kan du bara sluta prenumera på mina nyhetsbrev.

Vad samlar jag in?
Enbart namn och mejladresser som jag fått genom att du valt att prenumera på mitt nyhetsbrev eller har gått min mejlkurs i självmedkänsla. Uppgifterna inkluderar namn och e-postadress.

Hur använder jag uppgifterna?
Enbart för att skicka dig nyhetsbrev om mina inlägg och event och för att lagra i en adresslista. Jag gör inte dina personuppgifter tillgängliga för tredje part.

Dina val och rättigheter
Du kan när som helst avregistrera dig från mitt nyhetsbrev genom att klicka på länken ”Avsluta” längst ned i nyhetsbrevet.

Med hopp om att vi kommer att ha fortsatt kontakt!

agneta-lagercrantz

Empatitrötthet och samvetsstress

Kan empatitrötthet vara en orsak till utbrändhet och kan man bli utmattad av sitt dåliga samvete? Ja, om man får tro senare forskning. I Umeå har man länge studerat vad som händer när personal inom polisen och vården tyngs av dåligt samvete för att de inte hinner göra vad de ser att andra behöver. Det klarar man bara till en viss gräns.

Empatitrötthet kan börja med att man inte kan eller hinner ge det bemötande som man ser att andra behöver. Till slut orkar man inte vara inkännande längre och skyddar sig med att bli distanserad och avstängd mot dem man ska hjälpa. Några blir i nästa steg emotionellt utmattade.

Studierna i Umeå visar att dessa symtom utgör största risken för utbrändhet och identifierar det som samvetsstress. Andra kallar utbrändheten i människonära yrken för empatitrötthet.

Om detta har jag skrivit en serie artiklar som våren 2017 publicerades i Svenska Dagbladet. De handlar om samvetsstress, om hur vår inlevelseförmåga kan slita på oss när vi har som yrke att ta hand om andra, om empatiforskning och hur man kan skapa system för att lätta på samvetet tillsammans. Länkar till artiklarna hittar du här nedan!

”Frustrationen av att inte räcka till är gigantisk”

empatitrötthet
Polisinspektör Tobbe berättar i SvD 2 april 2017 om hur empatin får honom att orka.

När poliser och vårdpersonal inte kan ge det bemötande de ser att en annan människa behöver – då kan det dåliga samvetet bli som en tung ryggsäck. Det kallas samvetsstress och är den mest betydelsefulla faktorn för utbrändhet, enligt forskning i Umeå.

”Att inte hinna med sliter ont på min själ”

empatitrötthet
I SvD 3 april 2017:  Undersköterskan Anneli Holmgren kan  göra 27 hembesök på en dag och köra 15-20 mil.

Hemtjänstpersonal och läkare, poliser och sjuksköterskor. Paradoxalt nog kan empati och inlevelseförmåga göra att personal i människonära yrken blir sjukskrivna. Att möta andras lidande utan att ha tid att göra vad man kan blir känslomässigt stressande och kan leda till utbrändhet. En del kallar tillståndet empatitrötthet.

Ny metod lättar det dåliga samvetet hos vårdpersonal

empatitrötthet
Forskningen handlar om hur arbetssätt kan förändras i praktiken och i stora komplexa system. SvD 4 april 2017.

Forskare i Umeå har lett grupper i äldreomsorgen där personalen har fått tala ut om sitt dåliga samvete, en ny metod för att minska stress. ”De flesta av oss tror ju att alla andra klarar allt på jobbet”, säger professor Gunilla Strandberg.

”Alla personalgrupper får dåligt samvete av att inte ge tillräckligt god vård”

 

 

”Västvärldens hjältemyt ger risk för utbrändhet”

SvD 9/4 2017

Vi tror att vi ska klara allt själva och har slutat be om hjälp. Västvärldens hjältemyt kan vara det största skälet till empatitrötthet, anser Brooke Lavelle som hemma i USA utbildar omsorgspersonal i att kunna vara med andras lidande utan att bli utbrända.

”Människor inom olika vårdyrken har till och med blivit rädda för att ta emot andras omsorg, de tror att det skulle göra dem själviska. Eller att de skulle verka svaga om de bad om hjälp.”

 

”Ungdomarnas förtvivlan blir som ens egen”

SvD 10/4 2017

”Håll koll på dina egna känslor och låt arbetsgivaren definiera yrkesrollen.” Det är Carl Pether Wirséns råd till andra som jobbar i människonära yrken. Själv var han nära att drabbas av empatitrötthet när han blev för mycket kompis, pappa och stödjare till de ensamkommande flyktingbarn han arbetade med.

 

Fler SvD-artiklar av Agneta Lagercrantz

Självmedkänsla, medkänsla och mindfulness