Mitt rabarberland!

Jag satte ned kameran i rabarberskogen några dagar innan jag tog ett knappt kilo stjälkar för årets första kok: min franska rabarbermarmelad. Den gör jag varje vår.

På bara några veckor varje vår förvandlas små, skrynkliga knoppar i ett hörn av mitt trädgårdsland till stolta storbladiga paraplyer. I slutet av april kunde jag se dem växa för varje dag.

Obs! Man ska vrida loss stjälken från roten så man ger plats åt nästa spirande knopp som vill opp!

Fransk rabarbermarmelad
Det här receptet hittade jag som nyskild i en kokbok hos mina föräldrar, där jag hamnade rätt ofta under åren som ensamstående mamma. Där hittade jag också ett alldeles bortglömt rabarberstånd som bara behövde befrias från fjolårsgräset för att ta fart och förse oss med kilovis med stjälkar.
Receptet heter ”Ruts marmelad” i Skördepraktikan från 1992 men följer ett känt, klassiskt grepp, med lika mycket rabarber som socker, och så en klick smör, men jag har börjat ändra i det. Det är risk för att sockret tar över rabarbersmaken. Och så behöver man ha litet känsla för konsistens för att den här marmeladen ska lyckas.

  • 1 kg finskuren rabarber
  • 1 kg rörsocker eller annat socker som är mildare i sötman
  • 30-40 g smör

Låt rabarbern safta sig med sockret över natten.
Sila av lagen i en kastrull och reducera tills den känns simmig. Ha koll!

DSCF0400
Fransk rabarbermarmelad.

Koka inte så hårt och så länge att sockret bränns. Det har jag gjort. Den bismaken förstör allt.
Jag tycker också man ska se upp med hur mycket man vill koka ihop lagen eftersom marmeladen kan bli alldeles för hård, nästan som kola, om det går för långt. Tillsätt rabarberbitarna och låt dem koka med en bra stund, tills de flesta börjat sjunka i massan.

Fastän jag har kokat min franska rabarbermarmelad i över 20 år händer det ofta att jag blir missnöjd med konsistensen. Tips: Låt inte lagen bli alltför simmig innan rabarberbitarna ska i. Och laborera litet med det sista – att tillsätta en ganska rejäl klick smör.
Dags att hälla upp i rengjorda burkar. På med locken direkt. Råkar man sitta nära köket är det ett rätt härligt ljud att höra dem klicka när marmeladen kallnar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *