Medvetandet finns i Helsingfors

Är du nyfiken på medvetandet? Vad det är, om det existerar? Just nu samlas vetenskapsmän från hela världen och vänder och vrider på medvetandet ur ett filosofiskt, neurovetenskapligt, kvantfysiskt, kognitivt, psykologiskt och konstnärligt perspektiv.  Det är den årliga konferensen Toward a Science of Consciousness som öppnat i dag i Helsingfors och du kan följa den genom  videoklipp på den särskilda tevekanalen Consciousness Central TV.

För fyra år sedan hamnade den här konferensen om medvetandet i Stockholm tack vare en svensk försäkringsmäklare som hade fått extrema upplevelser efter att ha brutit nacken (du kan läsa om Christer Perfjell här eller i länken nedan). Toward a Science of consciousness, TSC, engagerar  professorer och docenter från olika universitet i världen för att berätta om den senaste forskningen om qualia och den fria viljan, om minne och narkos, om självmedvetande och kreativitet, om medicin och helande, klardrömmar, hypnos och parapsykologi …

I maj 2011 tillbringade jag fyra dagar i Magna Aula, Stockholms universitet, och intervjuade föreläsare och deltagare för SvD Idagsidans räkning. Du kan läsa artiklarna i serien ”Jaget, var är du?” här:

Hur vet du att du finns?

Forskningen om medvetandet drar till sig allt från neurovetare till indiska guruer – och de är knappast överens. En del definierar det med våra nervbanor. Andra kallar det för Universums världssjäl. Kan forskningen ge svaret? Eller är medvetandet något mer än vad människan kan mäta?

Bröt nacken, fick extrema EEG-värden

Christer Perfjell visste inte vad han skulle tro då han plötsligt började känna andras känslor och kunde gå ut och in i tid och rum efter en olycka då han bröt nacken. När ett test visade att hans hjärnvågor var extrema bestämde han sig för att få världens främsta forskare till Sverige för att diskutera medvetandet. Så kom konferensen Towards a Science of Consciousness till Stockholm.

Under stroken blev hon ett med världen

Jill Bolte Taylor, forskare i neuroanatomi, blev världskänd då hon gav ut en bok om vad som hände då hon fick en svår hjärnblödning utan att tuppa av och därför kunde observera sin egen stroke. Under tiden utan sin vänstra hjärnhalva såg hon världen på ett helt nytt sätt. Det tog henne sju år att komma tillbaka till ett fullt normalt liv.

Synestesi sätter färg på tillvaron

Att tänka namn och dagar som färger är normalt för Emma, ett tillstånd av förändrat medvetande som kallas synestesi. Sedan flera år pågår universitetsforskning i Lund om kopplingen till parapsykologiska fenomen, och om tankeöverföring finns. Etzel Cardeña är Sveriges första och enda professor i ämnet.

Medvetandet en gåta för vetenskapen

Medvetandet som internationellt konferenstema drar till sig föreläsare inom allt från filosofi och neurovetenskap till biologi och personliga erfarenheter. Möt några av föreläsarna som kom till Stockholm 2011.

Samtalspanel om medvetandet

Det blev inte bara artiklar om medvetandet, utan också en samtalskväll på Stadsbiblioteket i Stockholm. Temat drog rekordpublik och många fick vända utanför ingången utan att få möjlighet att lyssna. Vi gjorde en enkel video som innehåller det samtal jag ledde mellan Mikael Djurfeldt, forskare på KTH, Anna Gerge, leg psykoterapeut och Christer Perfjell, en av initiativtagarna till konferensen. Videon är 50 minuter lång.

Fler SvD-artiklar av Agneta Lagercrantz

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *