Med känsla för compassion

Jag skrev ett tiotal artiklar om forskningen på compassion – medkänsla – i SvD under 2013. De flesta byggde på en reportageresa i Kalifornien där jag besökte Center for Compassion and Altruism Research and Education på Stanford University samt Greater Good: The Science of a Meaningful Life på Berkeley.

Artiklarna handlar om hur förmågan till medkänsla är medfödd. Hur den inte kan samsas med ilska. Hur ”compassion” får oss att må bra och exempel på olika forskningsprojekt som får oss att förstå varför medkänsla behövs och vad den gör med oss – som att hela unga amerikaner med svår posttraumatisk stress från militäruppdrag i Irak.

Nedan finns varje artikel med länk till Idagsidan, SvD.

James Doty
James Doty, CCARE Stanford

Medkänsla viktigt för vår överlevnad

Vi blir friskare om vi bryr oss om varandra

Här kartläggs varför vi känner med andra

Fortsätt läsa Med känsla för compassion

Mitt rabarberland!

Jag satte ned kameran i rabarberskogen några dagar innan jag tog ett knappt kilo stjälkar för årets första kok: min franska rabarbermarmelad. Den gör jag varje vår.

Fortsätt läsa Mitt rabarberland!

Frisk rabarberglass

I år hittade jag förra årets rabarber i frysen. Och samtidigt stod den nya i landet och krävde av mig att bli skördad! Eftersom min dotter och hennes sambo lämnat en sprillans ny glassmaskin i frysen på landet blev det både glass och sorbet.

Fortsätt läsa Frisk rabarberglass

Självmedkänsla, medkänsla och mindfulness