Komfortzonen som gör dig sårbar

Det finns bara ett sätt att komma igen efter jobbiga situationer: att ha varit med om några tidigare. Ju fler desto bättre, menar Elizabeth Stanley,  numera professor vid Georgetown University och tidigare armeófficer i bland annat Balkan. Nu tränar hon soldater i att få bättre förmåga till återhämtning.

Elizabeth Stanley har utvecklat en mindfulnessbaserad Mind Fitness Training för marinen och infanteriet i USA. Under träningen utsätts soldaterna för extrema situationer och vägleds också genom återhämtningen – för att de ska få tillgång till sin bästa förmåga att klara såväl svår stress som att komma igen när allt är över.

Elizabeth Stanley, professor på Georgtown University och tidigare arméofficer. Tränar soldaters förmåga till återhämtning,

Jag gör en telefonintervju med Elizabeth Stanley som sitter i bilen någonstans i Colorado, och inte alls är i sin hemstad Georgetown som jag. När hon berättar att alla i familjen varit militärer sedan slutet av 1700-talet och att hon en gång tränat meditation tre månader i Burma ringer en klocka hos mig: Vi har ju träffats! År 2007 var vi båda på den sommarkonferens norr om New York som varje år anordnas av Mind & Life Institute. Jag hade bara inte känt igen henne på bilderna eftersom jag lärt känna henne som helsnaggad. Så nyligen var hon hemkommen efter tiden på klostret.

Liz Stanley och jag var på Mind & Life Summer Research Institute 2007 på Garrison, ett gammalt fransiskanerkloster.

Jag satte mig ofta bredvid Liz för att hon hade en så spännande historia. Då hade hon just avslutat sin PhD inom militärhögskolan och ville arbeta med att öka soldaternas förmåga att fokusera och behålla lugnet. Jag minns att hon fick frågan om hon ville skapa ännu mer effektiva babykillers. Och jag minns hennes svar: ”Där ute i fält gör män i högre grad än kvinnor missbedömningar på grund av sin hypervaksamhet.” Det var detta tillstånd hon ville komma åt, för då kan de råka skjuta så fort något rör sig och döda utan anledning. En bättre förmåga att stå ut med den extrema press det är att vara på krigsuppdrag skulle minska felskjutningarna, förklarade Elizabeth Stanley.

Hon får fortfarande samma fråga. Den handlar fortfarande om det etiskt försvarbara i att öka soldaternas fokuseringsförmåga. Nu är hon dock ännu mer övertygad om värdet av att de tränar upp sin uppmärksamhet i fält, eftersom forskning visar att det ökar människans bedömningsförmåga och får oss att fatta bättre beslut.

DSCF1807
West Point, amerikanska militärhögskolan. Syns på andra sidan Hudsonfloden från Garrison Institute. Här har Elizabeth Stanley arbetat liksom flera i hennes släkt.

Sedan vi sågs har Elizabeth Stanley initierat fyra forskningsstudier om de här mindfulnessbaserade teknikernas effekt på resiliens, alltså psykologisk motståndskraft och återhämtning. Har hennes uppfattning om denna mänskliga förmåga förändrats sedan vi träffades för sju år sedan?
”Absolut! Jag har alltid trott att den kan tränas, men nu vet vi att också de automatiska reaktionerna i nervsystemet kan bli tränade. Det är möjligt för oss att omprogrammera våra tendenser till kamp-flyktresponser och därmed vår förmåga att komma igen.”

Resiliens handlar inte om att känna sig bekväm. Motståndskraft och förmåga till återhämtning byggs upp när vi är utanför komfortzonen, förklarar hon.

Här kan du läsa mer om studiernas resultat. I morgon börjar DC Compassion and Wisdom conference här i Washington. Talare: Joan Halifax om medkänslans läkande förmåga, Barbara Fredrickson om hur positivitet ökar hälsan, Kristin Neff och Chris Germer om självmedkänsla och Emiliana Simon-Thomas om hur vi kan öva upp vår medkänsla för andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *